ΠΥΡΓΟΙ ΜΥΤΙΚΑ - ΚΑΣΤΡΟ ΦΥΛΛΩΝ - Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ

Ποιος είπε ότι μόνο η Αμερική είχε  Δίδυμους Πύργους;  Στην Εύβοια υπάρχουν ακόμα και μάλιστα μόλις 11 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα,  αμέσως μετά τη διασταύρωση της  Νέας Λαμψάκου, στρίβοντας  αριστερά  στις ταμπέλες για Μύτικα, Αφράτι και Φύλλα , όπου συναντάμε σε 1-2 χλμ. τους δίδυμους, μεσαιωνικούς πύργους του Μύτικα. Ανάμεσα σε Δίρφυ και νότιο Ευβοϊκό κόλπο, δέσποζαν κάποτε της περιοχής, όντας χτισμένοι σε στρατηγικό σημείο. Σήμερα χάσκουν χωρίς οροφή και με ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης. 
Το επόμενο χωριό από το Μύτικα είναι τα Φύλλα  με το κάστρο τους, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Στο κάστρο αυτό διαδραματίστηκε κάποτε η ρομαντική ιστορία του φιλόδοξου ιππότη από την Κάρυστο Λικάριου (με καταγωγή από τη Βιτσέντσα), ο οποίος ερωτεύθηκε και έκλεψε την αδελφή του Δούκα της Χαλκίδας, τη Φελίζα και στέγασε τον έρωτά του σε αυτό το κάστρο, το οποίο δυστυχώς η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων έχει καταδικάσει σε αργό θάνατο. Για την ιστορία,  να αναφέρω ότι τα Φύλλα είναι η γενέτειρα του ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη, προτομή του οποίου υπάρχει έξω από το σπίτι που γεννήθηκε (πολιτογραφήθηκε πολύ αργότερα Υδραίος για τον μεγάλο τον της θαλάσσης αγώνα). Δυστυχώς το ελληνικό κράτος που δεν σέβεται καθόλου τους αγωνιστές της ύπαρξής του, την ιστορική του μνήμη και κυρίως τον εαυτό του, το σπίτι αυτό είναι ετοιμόρροπο, λεηλατημένο, γεμάτο σκουπίδια και σε λίγο δεν θα υπάρχει.  
Επόμενος σταθμός της  περιοδείας  το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Αρμά ή Αφέντη, κατά τον καλόγερο,  που με τις άοκνες  φροντίδες του το ξαναλειτούργησε μετά από χρόνια. Είναι χτισμένο με υλικά αρχαίου ναού που προϋπήρχε στην περιοχή γεγονός που το αποδεικνύουν οι 4 δωρικοί κίονες που στηρίζουν τον τρούλο. Για την ιστορία , το προσωνύμιο Αρμά  το πήρε από την βυζαντινή αλφαβητική αρίθμηση, που υποδηλώνει ότι η μονή εγκαινιάστηκε το έτος 1141 (Α=1, Ρ=100, Μ=40, Α=1) .  Πρόκειται για ένα προσκύνημα που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία  χρόνια, αλλά τώρα έχει αναστηλωθεί, αναπαλαιωθεί και δέχεται ήδη συχνές επισκέψεις. Προσεγγίζεται από ασφάλτινο δρόμο σε 8 χλμ.  από τα Φύλλα.
Το οδοιπορικό έκλεισε με επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας της Ριζοκαστελιώτισσας,  ένα από τα 500 και βάλε καταγεγραμμένα προσωνύμια της Παναγίας. Το μοναστήρι είναι κι αυτό παλιό βυζαντινό, βρίσκεται σε ωραία περιοχή με πανοραμική θέα, πάνω από τα Φύλλα, αλλά δυστυχώς το βρήκαμε κλειστό.
Τελικά λίγο να  παρεκκλίνεις  από τους κεντρικούς δρόμους, γνωρίζεις απίστευτα ενδιαφέροντα μέρη, όπως τα παραπάνω που δεν τα γνώριζα ούτε κατ’ όνομα  και ανθρώπους, όπως την δραστήρια περί τα πολιτιστικά του χωριού της  Άννα, στο αξιόλογο καφέ – εστιατόριο που διατηρεί απέναντι από την εκκλησία των Φύλλων.  

Ο ένας από τους 2 δίδυμους πύργους, κοντά στο χωριό Μύτικας

Και ο απέναντι αντικριστός πύργος με το οικόσημο

Η προτομή του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στην πλατεία του χωριού Φύλλα

Το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ναύαρχος ,  σε πλήρη εγκατάλειψη , καταρρέει

Καινούργιες (και ευτυχώς μη πυροβολημένες) κατατοπιστικές πινακίδες στην πλατεία των Φύλλων

Το καθολικό του Αγίου Γεωργίου Αρμά

Ένα από τα αρχαία κιονόκρανα στο προαύλιο του ναού

Το μεσαιωνικό κάστρο Καστέλι

Από το εσωτερικό του κάστρου

Δυστυχώς είναι καταδικασμένο να πέσει, μιας και δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα

Η απίστευτη θέα από το κάστρο, στο βάθος τα Πολιτικά και ο Ευβοϊκός

Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Τέτοια μνημεία δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους.

Μας είπαν οτι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση

Η Παναγία η Ριζοκαστελιώτισσα. Φάγαμε πόρτα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΗΛΙΟ (ΖΑΓΟΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΠΟΥΡΙ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΑΛΑΝΟΡΕΜΑ)

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΟΙΤΗΣ

ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΠΗΓΩΝ "ΓΟΥΡΑ" - ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ