ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΕΘΑΝΩΝ

Η ενδιαφέρουσα από άποψης μορφολογίας εδάφους,  χερσόνησος των Μεθάνων, έχει σχηματισθεί από έκρηξη ηφαιστείων, που χρονολογούνται πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Η πιο πρόσφατη έκρηξη της Καμμένης, την οποία αναφέρουν ο Στράβωνας, ο Οβίδιος  και ο Παυσανίας, πιθανολογείται οτι έγινε μεταξύ των ετών 277-240 π.Χ. 
Το ηφαίστειο λέγεται οτι δεν είναι πια ενεργό, αυτό όμως δεν μας διασφαλίζει οτι στα έγκατα της γης των Μεθάνων δεν βράζει το μάγμα.  Και όταν μάλιστα το εν λόγω ηφαίστειο βρίσκεται  σε ευθεία γραμμή μόλις 50 χλμ. από την Αθήνα, αυτό από μόνο του αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας. Βέβαια πιο επικίνδυνο από τα συνομήλικά του, είναι το ηφαίστειο της Σαντορίνης και αυτό του Σουσακίου, πάνω από τους Άγιους Θεόδωρους Αττικής, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα εκτονωθεί το τέρας, γι αυτό για πρώτη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόσφατα εγκατέστησε στο ηφαίστειο των Μεθάνων 3 σεισμολογικούς  σταθμούς.
Ο κύριος κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καμμένη Χώρα, ενώ 2 μικρότεροι ασαφείς κρατήρες (παρασιτικοί) διακρίνονται στα βορειοανατολικά. 
Η σύγχρονη, πλην σε παρακμή, υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων, εννοείται οτι σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία.
Τώρα ως προς τα ορειβατικά μας. Την Κυριακή ξεκινήσαμε από Αθήνα και μετά την απαραίτητη στάση στον Ισθμό για φυσική ανάγκη και καφεδάκι, κατευθυνθήκαμε προς Επίδαυρο, Καλλονή και Μέθανα. Λίγο πριν το Βαθύ ανηφορίσαμε προς Μεγαλοχώρι, περάσαμε από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, από ερειπωμένους οικισμούς και αφού μετά από 3ωρη κοπιαστική ανηφόρα φθάσαμε στον αυχένα του ηφαιστειακού βουνού, περπατήσαμε άλλες 3 ώρες σε ίσιωμα και κατηφορικό πεδίο μέχρι την είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στο ηφαίστειο, στο οποίο μην περιμένετε όμως οτι θα δείτε στρογγυλό κρατήρα τύπου Νισύρου. Απλά το ηφαίστειο μετά από τόσα χρόνια στοιχειοθετείται  από κοκκινωπούς πέτρινους ογκόλιθους με κάτι σαν κρατήρα, διαμέτρου 100 περίπου μέτρων.
Κατά τα άλλα το περπάτημα ήταν επίπονο, τουλάχιστον στο πρώτο 3 ωρο, που ήταν ανηφόρα σε παλιό μουλαρόδρομο , στα ισιώματα το τοπίο ήταν ένα μαγευτικό, πολύχρωμο χαλί  με άπειρα λουλούδια, η θέα προς τον Πόρο, την Αίγινα, το Αγκίστρι  και την Αττική φανταστική, το Οινοθεραπευτήριο στην Καμμένη Χώρα αξιολογότατο και η μυρωδιά της θειούχας αυγουλίλας στα Μέθανα εμετική.
Αυτά για την ενδιαφέρουσα σε γενικές γραμμές χερσόνησο των Μεθάνων, που για όσους δεν γνωρίζουν, ανήκει στον νομό Αττικής, όπως άλλωστε και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα!


Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά

Γούρνες νερού ή κάτι άλλο, αρχαίο ή νεότερο. Εδώ θα μείνω με την απορία

Όμορφο εκκλησίδιο στην αρχή της πορείας

Η μουλαρόστρατα που μας έφαγε τα πέλματα

Πηγάδι, πέτρινη γούρνα και αλώνι. Όμορφα συναπαντήματα άλλοτινών εποχών


Ο Προφήτης Ηλίας μας ξεκούρασε στην πρώτη στάση μας

Ερείπια παλιού οικισμού

Ότι έχει απομείνει από παλιό σπίτι.

Ατέλειωτες πεζούλες που κάποτε καλλιεργούντο. Πάντως από πέτρες ήταν πλούσιοι οι άνθρωποι.

Απομεινάρια της ηφαιστειακής δραστηριότητας

Και στο βάθος ο Πόρος

Στα ισιώματα το φυσικό χαλί σε προκαλούσε για ξάπλα

Τα πρώτα φύλλα σκάσανε μύτη
Βουνό, θάλασσα και ουρανός σε πλήρη αρμονία

Οργιαστική βλάστηση, χρώματα, θάλασσα και δεξιά το ηφαίστειο




Ο κώνος του ηφαιστείου
Λεπτομέρεια από την ανάβαση στα κόκκινα πετρώματα του ηφαιστείου








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΗΛΙΟ (ΖΑΓΟΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΠΟΥΡΙ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΑΛΑΝΟΡΕΜΑ)

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΟΙΤΗΣ

ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΠΗΓΩΝ "ΓΟΥΡΑ" - ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ