ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΟΧΗΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΗΜΟΣΑΡΗ - ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Σάββατο πρωί και εμείς ανεβασμένοι στο πλοίο για το Μαρμάρι της Εύβοιας χαιρετούμε το λιμάνι της Ραφήνας. Σε κάτι περισσότερο από 1 ώρα πατάμε το Μαρμάρι και επιβιβαζόμαστε σε τοπικό πούλμαν με άμεση αναχώρηση το καταφύγιο του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο. Οι χωματόδρομοι έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από την τελευταία φορά που ανέβηκα στην Όχη και αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι στα ανεμοδαρμένα ύψη του συγκεκριμένου βουνού της Νότιας Εύβοιας, ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο σαν μανιτάρια ανεμογεννήτριες. Η ανάβαση στο πλάι του κλειστού καταφυγίου είναι λίγο κοπιαστική, καθότι το τοπίο είναι γυμνό και φυτεμένο με πέτρες. Όσο ανεβαίνουμε, οι πέτρες μεγαλώνουν, ο αέρας δυναμώνει και τα σύννεφα απειλούν να μας κλείσουν τον ορίζοντα. Φτάνοντας στην κορυφή των 1.398μ. ο αέρας πλέον μας μαστιγώνει, τα σύννεφα μας μουσκεύουν ολούθε και ο προφήτης Ηλίας και το Δρακόσπιτο φαντάζουν να βγαίνουν από δρακουλιάρικη ταινία (τι δρακόσπιτα θα ήταν άλλωστε;). Για την ετυμολογία της λέξης, σας πληροφορώ οτι η λέξη δράκος οφείλει τη ρίζα της στο ρήμα "δέρκομαι", που υποδηλώνει άνθρωπο ή κάτι τέλος πάντων ανθρωπόμορφο, με οξύ και διαπεραστικό βλέμμα καθώς και υπερβολική δύναμη.
Το συγκεκριμένο  δρακόσπιτο της κορυφής, μαζί με άλλα 3 επισκέψιμα, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Στύρων και Καρύστου καθώς και άλλα 21 που βρίσκονται σκόρπια στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν ιδιόμορφα κτίσματα εξαιρετικής μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής, που στέκουν πεισματικά στη θέση τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος κατασκευής τους, η ταυτότητα των κατασκευαστών, η ακριβής ημερομηνία κατασκευής τους και ο λόγος που κατασκευάστηκαν είναι ένα αίνιγμα, που ακόμα και σήμερα δεν έχει λυθεί. Αιωρούνται βέβαια εικασίες για θρησκευτικά οικήματα, αλλά το πως λαξεύτηκαν τόσο περίτεχνα πριν χιλιάδες χρόνια,  πέτρες  που ζυγίζουν κάποιους τόνους, είναι απορίας άξιον. Εμείς ακολουθήσαμε το γνωστόν "πίστευε και μη ερεύνα"  και την κάναμε χαμηλότερα με ελαφριά πηδηματάκια (άσε μην βγεί και κανένας πραγματικός δράκος μέσα από την ομίχλη), καθότι είχαμε να κατεβούμε και το περίφημο φαράγγι του Δημοσάρη. 
Ε, άλλος Θεός εκεί. Βλάστηση, νερά και ζέστη. Και αφού χορτάσαμε περπάτημα, σκόνη  και ζέστη, μιας και το κατέβασμα έγινε μεσημεριάτικα, ρίξαμε κάτι δροσιστικές βούτες στην παραλία των Καλλιανών, που δεν μας έκανε καρδιά να φύγουμε. Το βραδάκι, καταταλαιπωρημένοι (7 ώρες περπάτημα με 1.800μ. υψομετρική διαφορά δεν το λες και λίγο) φθάσαμε στο χωριό Παραδείσι και αδειάσαμε την ταβέρνα Μουριές από τα πολύ καλά ομολογουμένως φαγητά της. Η επόμενη ημέρα, η Κυριακή, αναλώθηκε σε light δρώμενα , με επισκέψεις στο Κοκκινόκαστρο ή Castello Rosso στην τοπική διάλεκτο, στο κάστρο Μπούρτζι στην παραλία της Καρύστου, σε οινογνωσία στο κτήμα Μοντοφώλι και σε μπάνιο στα νερά του Μπούρου.
Ψοφίσαμε, αλλά χαλάλι. Άξιζε η βόλτα, αλλά basta. Ως εδώ. Όχι άλλο περπάτημα αυτή τη σεζόν. Από δω και πέρα θάλαττα και ξερό ψωμί.


Η Κάρυστος καθώς παίρναμε την ανηφόρα. Προσέξτε το τοπίο με τη φυτευτή πέτρα και την βλάστηση σε ύψος τσαγιού του βουνού, που είχε ωραίο και μυρωδάτο.

Η πορεία της ομάδας προς τα σύννεφα

Τα σημάδια στο βουνό ήταν αποκλειστικά οι κολαούζοι

Από ταινία του Αγγελόπουλου η κορυφή

Το εσωτερικό της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Που αλλού; Στην κορυφή της Όχης

Η εκκλησία και ο περίβολός της 

Το μεγάλο δρακόσπιτο στα 1.398μ. 

Για να φανεί το πάχος του τοίχου

Εξευγενισμένος απόγονος των δράκων, στην είσοδο του σπιτιού των προγόνων του. Εδώ σε επίδειξη δύναμης

Αρχιτεκτονική για διατριβή

Το ιερό της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία

Και το μοναδικό παράθυρο της εκκλησίας

Κατηφορίζοντας για το φαράγγι του Δημοσάρη, ανάμεσα σε ανεμοφαγωμένες φτέρες.

Οι κάτοικοι του φαραγγιού

Η κρύα βρύση, κοντά στην είσοδο του φαραγγιού ήταν πάρα πολύ κρύα. Ένα κι ένα για να κλείσει ο λαιμός σου

Οι φτέρες χαϊδεύουν τα δάχτυλα των πλατανιών

Το δροσιστικό νερό του φαραγγιού

Χορευτική φιγούρα των πλατανιών

Εδώ οι φτέρες είναι θεριά

Πετρόσκαλα

Κατηφορίζοντας στο φαράγγι, το μάτι  είχε πανέμορφες λήψεις

Νερά και βάθρες για κολύμπι

Παιχνιδίσματα του φωτός

Ανεβαίνοντας την Κυριακή στο Castello Rosso

H Κάρυστος από το κάστρο

Το κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα της Καρύστου

Το αρχοντικό του κτήματος

Ο ποιοτικός χώρος της οινογνωσίας

Το Μπούρτζι στην παραλία της Καρύστου

Το Μπούρτζι εσωτερικά

Κλεμμένο από ρωμαϊκό μαυσωλείο

Το όμορφο Μπούρτζι (που σημαίνει κάστρο) από άλλη οπτική γωνία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΗΛΙΟ (ΖΑΓΟΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΠΟΥΡΙ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΑΛΑΝΟΡΕΜΑ)

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΟΙΤΗΣ

ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΠΗΓΩΝ "ΓΟΥΡΑ" - ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ