ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑ ΗΛΙΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΡΑΜΝΟΥΣ

Κυριακή κατά τις 09:00 το πρωί το Subaru express αναχώρησε από Παλαιό Φάληρο με κατεύθυνση βορειοανατολική Αττική. Εθνική οδός προς Λαμία, δεξιά προς Άγιο Στέφανο και σε 1 χλμ. αριστερά προς Λίμνη Μαραθώνα. Ενώ το πρωινό ήταν καθαρό στην παραλία, όσο πήγαινες βορειοανατολικά σκοτείνιαζε. Πρώτη στάση στο μοναστήρι του Άγιου Θεοδόσιου του Κοινοβιάρχη για ένα κεράκι, μιας και ήταν στο δρόμο μας. Προς τη λίμνη το σκηνικό του καιρού αγρίεψε και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες. Ο φωτογράφος αψηφώντας τα στοιχεία της φύσης, αποθανάτισε τα της λίμνης και η πορεία συνεχίστηκε προς Καλέντζι και Γραμματικό. Λίγο έξω από το χωριό, στροφή αριστερά προς την ταμπέλα που γράφει ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑ. Πάντα μου κέντριζε την περιέργεια αυτή η ταμπέλα, και μιας και είχαμε χρόνο πήραμε  αυτή την κατεύθυνση και όσο πήγαινε. Σε ένα άπλωμα νάσου το πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Λίγο πιο κάτω ο δρόμος γίνεται κακοτράχαλος και η βροχή δυναμώνει. Το Subaru όμως παλληκάρι. Δε μασάει. Καταπίνει τα χωμάτινα, λασπερά χιλιόμετρα  και σε λίγο  ώ του θαύματος δεύτερη ταμπέλα προς ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ. Φθάνεις και σε πιάνει η ψυχή σου. Χαρτάκια με ονόματα και φωτογραφίες από το φοβερό αεροπορικό δυστύχημα της 14-08-2005, όταν αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας ΗΛΙΟΣ με 121 επιβάτες συντρίβεται  στα ανταριασμένα από ομίχλη βουνά του Γραμματικού. Στο τόπο έχει χτιστεί  ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου για να θυμίζει το τρομερό συμβάν. Ο αέρας εκεί ψηλά σφυρίζει  μανιασμένος, ευτυχώς όμως η βροχή σταματάει. Περπάτημα στο ύψωμα πάνω από την εκκλησία και χάζεμα του επί χρόνια κατασκευαζόμενου ΧΥΤΑ Γραμματικού (που ανάθεμα κι αν τελειώσει ποτέ).

Επιστροφή από τα ίδια στον κεντρικό δρόμο και επιτέλους κατευθυνόμαστε προς τον αρχικό μας προορισμό, τον  Ραμνούντα , με τον σπουδαίο αρχαιολογικό  χώρο. Ο δήμος του Ραμνούντα ήταν από τους πιο σπουδαίους της Αττικής αφού  διέθετε διπλή σειρά τειχών, είχε θέατρο, γυμνάσιο, μικρό ιερό του Διονύσου, δημόσια κτίρια και φυσικά τα γνωστά ιερά της Νέμεσης (θείας δίκης) και της Θέμιδας (δικαιοσύνης). Υπήρχε δε και μόνιμη  αθηναϊκή φρουρά για να ελέγχει  τη δίοδο των πλοίων στον Ευβοϊκό. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, οι ειδωλολατρικοί ναοί κατεδαφίστηκαν από «τζιχαντιστές» χριστιανούς το 399 μ.Χ. Η πόλη εκτεινόταν μέχρι τη θάλασσα, όπου στα φοιτητικά μας χρόνια πηγαίναμε για μπάνιο και …….. ατασθαλίες. Η έξοδος από τα αρχαία, μας οδηγεί στο Σούλι, απ' όπου παίρνουμε τον πλημμυρισμένο δρόμο που περνά μέσα από τον υδροβιότοπο του Σχοινιά. Πλύναμε καλά καλά και δωρεάν το αυτοκίνητο από τις λάσπες και κινήσαμε για τα επόμενα .

Σειρά είχε ο Μαραθώνας με τον απέραντο ερειπιώνα του. Αρχαίοι ναοί, αιγύπτιοι θεοί, ο περίφημος Τύμβος , το Τρόπαιο της νίκης, πρωτοελλαδικό νεκροταφείο, νεώτερη ιστορία, όλα μαζί συμπυκνωμένα σε ένα ωραίο, καταπράσινο  σκηνικό. Δυστυχώς η βροχή δεν μας άφησε να χαρούμε την νοητή μας μεταφορά στον ιστορικό χώρο της μάχης, να αφουγκραστούμε το κροτάλισμα των ξιφών, το κονταροχτύπημα των στρατιωτών, τους αλαλλαγμούς των 200.000 Περσών, που τα έβαλαν και ηττήθηκαν από 9.000 Αθηναίους και 1.000 Πλαταιείς. Ούτε είδαμε τον δρομέα Φειδιππίδη, ούτε τον μανιασμένο Κυναίγειρο. Αυτά, το καλοκαίρι του 490 π. Χ.  


 

Ποτέ δεν είχαμε σταματήσει, αλλά άξιζε τον κόπο


Ενημερωτική πινακίδα για το καλλιμάρμαρον φράγμα του Μαραθώνα

Εντυπωσιακή δουλειά από τα αμερικανάκια της ΟΥΛΕΝ

Το ανακαινισμένο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Γραμματικό

Ο υποτιθέμενος ΧΥΤΑ του Γραμματικού

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας του αεροπορικού δυστυχήματος του ΗΛΙΟΥ

Λιγοστά τα πεύκα στο Γραμματικό. Εδώ σε γκρίζο χειμωνιάτικο φόντο

Ναός και ΧΥΤΑ από αψηλά. Στο βάθος, θαμπό, το Σέσι

  
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα

Σφίγγα στο μουσείο του Μαραθώνα, επιρροή από την επαφή των αρχαίων προγόνων μας με την Αίγυπτο

Η Ίσις και ο Όσιρις στον Μαραθώνα

                                           

Αγγείο με σχέδιο που συμβολίζει τα 4 σημεία του ορίζοντα (μετέπειτα σβάστικα)

Υπολείμματα πρωτοελλαδικού νεκροταφείου 3.200 - 2.100 π. Χ.

Ο πασίγνωστος Τύμβος του Μαραθώνα. Εδώ θάφτηκαν οι ηρωϊκά πεσόντες υπερασπιστές

Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν, έγραψε ο ποιητής Σιμωνίδης

Τω αγνώστω στρατιώτι

Ο στρατηγός Μιλτιάδης

Για να μην χαθείτε και να τα δείτε όλα

Ωραίο ενσταντανέ

Και λίγα λόγια για το Τρόπαιο της νίκης

Η συνέχιση των θρησκειών


 

Από το περπάτημα στον αχανή Ραμνούντα. Και στο βάθος η θάλασσα

Στρατηγικό το σημείο πάνω στο λόφο, είχε φρούριο και πάντα Αθηναϊκή φρουρά για να ελέγχει την κίνηση των πλοίων στον Ευβοϊκό

Ο οικισμός, αδιόρατος από την μεριά της θάλασσας

Καλοδιατηρημένο το εσωτερικό τείχος

Από το ιερό της Θέμιδας

Ιερό της Νεμέσεως

Η ιστορία της αρχαίας πόλης

Αρχαίον φρέαρ

Σύγχρονο φρέαρ μετά γουρνών για τα ζα

Θεμέλια από τον αρχαίο οικισμό

Η θέα από τα παράλια τείχη, η παραλία, το ποταμάκι, και το καλοκαιρινό κιόσκι - καφέ

Τριγυρνώντας στην στοιχειωμένη πόλη

Το απειλητικό γκρίζο πάνω από την πόλη δένει άψογα με το πράσινο της γης

Ο δρόμος από το Σούλι προς τον Σχοινιά είχε γίνει πλωτός και απαγορευτικός για συμαβτικά Ι.Χ.

Ο υδροβιότοπος του Σχοινιά είναι πολύ αξιόλογος, αλλά δεν τολμούσες να βγεις από το αυτοκίνητο. Παντού νερά και λάσπες


cid:image001.jpg@01CB8FCA.26800140

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΗΛΙΟ (ΖΑΓΟΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΠΟΥΡΙ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΑΛΑΝΟΡΕΜΑ)

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΟΙΤΗΣ

ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΠΗΓΩΝ "ΓΟΥΡΑ" - ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ