ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ

Αν αναγάγεις την πανδημία σε ευκαιρία, μπορείς να κάνεις μια καινουργια αρχή  και αντί να κυνηγάς την ομορφιά εκτός Αττικής σε πολυέξοδες εκδρομές, ξάφνου ανακαλύπτεις οτι κάλλιστα η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται δίπλα σου. Γιατί η ομορφιά είναι εκεί και σε περιμένει, εσύ δεν έχεις μάτια να την δεις. Και έτσι μετά από πάμπολλες covidoπεζοπορίες στα πέριξ της Αθήνας όρη, βουνά, λόφους και παραλίες, κατά προτίμηση ερημικές,  γιατί όχι και σε ένα οδοιπορικό σε μοναστήρια. Και να ξέρετε οτι η αττική γη βρίθει από μοναστήρια και εκκλησάκια, απλά οι περισσότεροι τα αγνοούμε ή τα σνομπάρουμε.

Με αφορμή λοιπόν την φιλοξενία μου σε φιλικό σπίτι στο Αυλάκι, ξεκίνησα μια επίσκεψη στα άγνωστα (σε μένα τουλάχιστον) θρησκευτικά μνημεία του Κουβαρά και της Κερατέας. Η αλήθεια είναι οτι δεν προλάβαμε να τα επισκεφτούμε όλα, γιατί είναι πάρα πολλά, αλλά και όσα γνωρίσαμε μας αποζημίωσαν.

Πήραμε λοιπόν έναν εσωτερικό δρόμο μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Αυλακιού προς Κουβαρά.  Η πρώτη παράκαμψη ήταν προς την Ι.Μ. Ευαγγελίστριας.  Μας υποδέχθηκε ένα καινούργιο ασπρογάλαζο εκκλησάκι και στο βάθος δεξιά ήταν και το παλιό μοναστήρι. Το θέαμα όμως ήταν αποκαρδιωτικό, μιας και η ερήμωση ήταν παντού διάχυτη. Το καθολικό της Μονής είχε τεράστιες ρωγμώσεις, σοφάδες ήταν παντού πεσμένοι, άδειο  κι έρημο το ιερό, ενώ  το λιτό δωματιάκι της τελευταίας καλόγριας, μετά το θάνατό της, παρατήθηκε κι αυτό  στο έλεος του Θεού.   

Η επόμενη παράκαμψη ήταν προς την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Περίεργη διακόσμηση, περίεργοι και απρόσιτοι οι καλόγεροι. Ένας νεώτερος μας είπε ότι το μοναστήρι είναι Ματθαιακό. Εμάς μας φάνηκαν σκληροπυρηνικοί "ταλιμπάν" και γι αυτό φύγαμε άρον άρον.

Στο λόφο πάνω από το προηγούμενο μοναστήρι, δέσποζε ένα περίεργο κατασκεύασμα, που ναι μεν παρέπεμπε κάτι σε εκκλησία πάνω σε σπίτι, έμοιαζε όμως και με αστεροσκοπείο. Ανηφορίσαμε μέχρι εκεί πάνω, αλλά ήταν κλειστό και δυστυχώς  ψυχή ζώσα. Μείναμε με την απορία.

Ο ταπεινός ναός της Υπαπαντής μας καλωσόρισε σε μία δεξιά στροφή του δρόμου. Εδώ πληροφορηθήκαμε οτι κάθε 2 Φεβρουαρίου γίνεται τρικούβερτο γλέντι.

Σειρά για μια στάση είχε η Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Κουβαρά. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό, αλλά ανακαινισμένο και περιποιημένο μοναστήρι με τους  καλόγερους να είναι φιλόξενοι και ομιλητικοί. Μας κέρασαν καφέ, λουκουμάκι και κουλούρια και μας ξεκούρασαν με την ευγένειά τους.

Ο Άγιος Αντώνιος, εμφανίστηκε ξαφνικά σε ένα σταυροδρόμι, μικρό και  γλυκύτατο εκκλησάκι στο πουθενά.

Σε μία μεγάλη διασταύρωση και αφού είχαμε μπει πλέον στα χωρικά ύδατα της Κερατέας, επισκεφτήκαμε την Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης. Πρόκειται για ένα μοναστήρι που δεν έχει ναό, αλλά έχει διαμορφώσει μία μεγάλη αίθουσα σε χώρο λατρείας. Είχε ξεκινήσει σαν γηροκομείο από τον ιδρυτή του, τον πατέρα Τιμόθεο και  μοιάζει περισσότερο με ξενοδοχείο. Φιλοξενεί 40 καλόγριες, τις περισσότερες από το νομό Σερρών!!!

Τέλος, ίσως και το εντυπωσιακότερο μοναστήρι που επισκεφτήκαμε, ακούει στο περίεργο όνομα Παναγία Γκαρικά (πληροφοριακά, η Παναγία έχει περίπου 500 προσωνύμια). Η είσοδός του με το μεγάλο κλιμακοστάσιο είναι όλα τα λεφτά. Το καθολικό της μονής είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, με  την πέτρα να είναι άψογα αρμολογημένη.

Η βόλτα ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα, η φύση εξαιρετική και  ο καιρός και ο Θεός μαζί μας.

 

Η εγκαταλειμμένη Ι.Μ. Ευαγγελίστριας. Προσέξτε τις ρωγμές στην τοιχοποιία

Το άδειο ιερό

Το λιτό δωμάτιο που φιλοξενούσε την τελευταία καλόγρια

Το εκκλησάκι που υποκατέστησε την ερειπωμένη Ι.Μ.Ευαγγελίστριας

Στον δρόμο προς Κουβαρά, υπάρχουν συνέχεια πινακίδες που παραπέμπουν σε μοναστήρια, μετόχια, ξωκκλήσια, αρκεί να μπαίνεις στον κόπο να κάνεις παρακάμψεις

Η θωρακισμένη εξώθυρα της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η είσοδος στις γυναίκες απαγορεύεται "ρητώς"

Το καθολικό της μονής.

Η εκκλησία "αστεροσκοπείο", αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Το ναϊδριο της Υπαπαντής

Ο Αγιος Αθανάσιος Κουβαρά.

Αναστηλωμένο και πολύ περιποιημένο το μοναστήρι του Άγιου Αθανάσιου

Η Παναγία Γκαρικά, με την μνημειώδη κλίμακα και την είσοδο με τις 6 καμπάνες

Το καθολικό της Παναγίας Γκαρικά, με δομικά στοιχεία από αρχαιοελληνικό ναό

Το εσωτερικό της Παναγίας Παντάνασσας με τις πολλές καλόγριες και τα όμορφα λουλούδια. Μόνο οι καμπάνες παραπέμπουν λίγο σε εκκλησία

Η είσοδος του γηροκομείου που μεταλλάχθηκε σε Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας

Βρισκόμαστε πλέον στην Κερατέα, όπου ο πιο πλούσιος άνθρωπος πρέπει να είναι αυτός που κατασκευάζει πινακίδες

Ο σεπτός ναός του Αγίου Αντωνίου

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΗΛΙΟ (ΖΑΓΟΡΑ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ - ΠΟΥΡΙ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΑΛΑΝΟΡΕΜΑ)

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΟΙΤΗΣ

ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΠΑΡΚΟ ΠΗΓΩΝ "ΓΟΥΡΑ" - ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ