ΠΑΛΑΤΑΚΙ - Ι.Μ. ΔΑΦΝΙΟΥ - ΘΡΟΝΟΣ ΞΕΡΞΗ
Αναγκαστικά και πάλι εντός Αττικής η κυριακάτικη βόλτα. Αυτή η πανδημία .... μας έχει αναγκάσει να γνωρίσουμε καλύτερα τα αξιοθέατα του νομού μας, και μας κάνει επιπλέον και οικονομία στην τσέπη μας, αφού δεν πραγματοποιούμε ούτε πολύωρα ταξίδια εκτός τειχών, ούτε διανυκτερεύσεις.
Λεωφόρος Αθηνών λοιπόν και πρώτη έξοδος αριστερά στο Παλατάκι. Πρόκειται για φρουριακό οίκημα με γοτθικίζοντα ρυθμό και επάλξεις, η πατρότητα του οποίου χάνεται στα βάθη των χρόνων. Η επικρατέστερη άποψη αναφέρει οτι προυπήρχε πυργόσπιτο, που ανήκε στον Χαϊντάρ Πασά, εξ ου και η ονομασία της περιοχής ως Χαϊδάρι. Ο πρώτος πύργος κατεδαφίστηκε και έλαβε την σημερινή νεορομαντική του υπόσταση κατά τον 19ο αιώνα. Έκτοτε, εξαγοράστηκε από πολλούς πλούσιους Έλληνες, για ένα διάστημα έγινε τόπος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ενώ για μικρή χρονική περίοδο φέρεται ως ιδιοκτήτρια και η βασίλισσα Αμαλία. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου και λειτουργεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Λίγο πιό κάτω, ξανά στροφή αριστερά και επίσκεψη στο αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της Ι.Μ. Δαφνίου, το οποίο μετά το ταρακούνημά του από τον μεγάλο σεισμό της Αττικής, έχει πλέον αποκατασταθεί και αποτελεί κόσμημα για την Αττική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι μαζί με την μονή του Οσίου Λουκά και την Νέα Μονή Χίου, αποτελούν από το 1990 Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο φρουριακού τύπου ναός έχει οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα, από τον οποίο σώζεται ένας και μοναδικός μονοκόματος κίονας. Οι άλλοι 3 έχουν κλαπεί από τον φαταούλα τον Έλγιν και έχουν αντικατασταθεί από αντίγραφα. Αξιόλογα είναι τα ψηφιδωτά του ναού, ο οποίος στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας και ως ψυχιατρείο.
Η Λεωφόρος Σχιστού ακολουθεί. Σε μικρή πινακίδα που αναφέρει προς Ι.Μ. Αγίων Πατέρων, στρίβουμε δεξιά και αφού προσπεράσουμε το κλειστό ελέω covid, σύγχρονο μοναστήρι, συνεχίζουμε για το αξιόλογο Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού - Περάματος και ψάχνουμε στις απολήξεις του όρους Αιγάλεω πάνω από το Πέραμα, την τοποθεσία, όπου ο Ξέρξης είχε στήσει θρόνο για να παρακολουθήσει το 480 π.Χ. την ατυχή γι αυτόν έκβαση ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τρία σημεία διεκδικούν την πατρότητα της τοποθεσίας, και τα τρία έχουν φανταστική θέα προς Ικόνιο, Πέραμα και Σαλαμίνα, με το επίσημο κράτος να μην έχει κάνει καμία κίνηση μέχρι σήμερα για οριοθέτηση και ανάδειξη της τοποθεσίας.
Το γνωστό τοις πάσι ΠΑΛΑΤΑΚΙ. Αυτή τη φορά κατεβήκαμε και το ....επεξεργαστήκαμε Πολύ όμορφη λεπτομέρεια από ένα από τα πολλά περίτεχνα παραθύρια Επάλξεις, πυργίσκοι, κεραμικά, υδροροές. Όλα απομεινάρια μιας άλλης εποχής Η Ι.Μ. Δαφνίου αποκατεστημένη, περιμένει τους επισκέπτες για να τους θαμπώσει με το κάλλος της Ο ναός με τα λίγα διασωθέντα ψηφιδωτά. Φαίνονται και οι ράβδοι στήριξης Μεγαλοπρεπής όπως πάντα ο Παντοκράτορας Θεός Η μοναδική , μονοκόματη , διασωθείσα κολώνα από τον προγενέστερο ναό του Απόλλωνα Συμμετρική τοιχοποία , μοναδική και η ομορφιά του βυζαντινού παραθύρου Ο ναός ειδωμένος από δυτικά , με τους 3 καινούργιους κίονες Η πρόσφατα χτισμένη Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, πάνω από το Πέραμα Η θέα προς τις εταιρείες logistics και το νεκροταφείο του Σχιστού Δρασκελίζοντας το όρος Αιγάλεω, έχεις συνεχή οπτική επαφή με τα χιλιάδες containers της Cosco Ος τα πανθ' ορά Κάπου εκεί κάτω κρύβονται και τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού Τα ferry boats πηγαινοέρχονταν μεταξύ Περάματος και Παλουκίων Σαλαμίνας. Στα ζερβά ο Ναύσταθμος. Τα στενά πάντως κατέχουν φοβερά στρατηγική θέση Σ' αυτό το πλάτωμα λέγεται οτι θρονιάστηκε ο Ξέρξης Εδώ, παλετοκάθισμα για τους σύγχρονους Ξέρξες Πίστα moto-cross στην Χωράφα, εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κάτι κόκκινα σημάδια στα βράχια τοποθετούν τον θρόνο του Ξέρξη εδώ. Και μία ντροπαλή χελώνα στο διάβα μας Ένα .... τέρας, συνοδευόμενο από ρυμουλκά, μπαίνει στο λμάνι Αλλη μία πιθανή τοποθεσία του θρόνου του Ξέρξη Το περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού - Περάματος μας άρεσε πάρα πολύ με την άπλα του Μια βόλτα στο τεράστιο πάρκο θεωρώ οτι είναι επιβεβλημένη. Και αποφεύγεις και τον συνωστισμό
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου