ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Και εγένετο θαύμα, μας άφησαν ελεύθερες τις διαδημοτικές μετακινήσεις και εννοείται οτι τις τιμήσαμε δεόντως. Το A'kouna perpata, ως υπόσταση πλέον, συγκέντρωσε αρκετούς καλούς φίλους και ως νέοι Μεσολογγίτες πραγματοποιήσαμε ηρωική έξοδο από τα τείχη της Αθήνας προς τα πεδία του Μαραθώνα. Την Κυριακή στις 09:00 έγινε προσκλητήριο επιζόντων από την κατ΄οίκον απομόνωση, στο πάρκινγκ του εγκαταλειμμένου καφέ Fragma πάνω από την λίμνη του Μαραθώνα και η πρώτη εξόρμηση του A'kouna perpata ήταν πλέον γεγονός.
Το πρωινό ξεκίνησε με ξενάγηση στην ιστορία της λίμνης και στα υποστηρικτικά κτίρια του φράγματος, που δημιουργήθηκε από την τιθάσευση 2 ρεμάτων της περιοχής, του Βαρνάβα και του Χάραδρου. Το έργο της κατασκευής του φράγματος, ανέλαβε αμερικανική εταιρεία υπό την επίβλεψη του μηχανικού Henry Ulen, εξ ου και η όνομασία της πρώτης εταιρείας υδάτων της Αττικής, της ΟΥΛΕΝ, της μετέπειτα Ε.Ε.Υ. (Ελληνικής Εταιρείας Υδάτων) και σήμερα ΕΥΔΑΠ. Χάρις σ' αυτό το μεγαλεπήβολο έργο του 1931, ξεδίψασε η Αθήνα , εξαφανίστηκε όμως η συμπαθής τάξη των νερουλάδων (να μην ξεχνάμε οτι ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης ήταν νερουλάς στο επάγγελμα). Το φράγμα έχει μήκος 285 μ.,ύψος 54 μ. ενώ το πλάτος του αμαξήλατου δρόμου που το διατρέχει είναι 4,8 μ.
Η συνέχεια επιφύλασσε μία έκπληξη, την επίσκεψη στον Θησαυρό των Αθηναίων. Όχι βεβαίως αυτού που βρίσκεται στους Δελφούς, όπου οι νικητές Αθηναίοι αφιέρωσαν τα λάφυρα που πήραν από τους Πέρσες μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., αλλά ενός πιστού αντιγράφου, που κατασκεύασαν οι τεχνίτες του φράγματος από υπόλοιπα λευκού πεντελικού μαρμάρου, με το οποίο επενδύθηκε ολόκληρο το φράγμα (γεγονός που το καθιστά μοναδικό στο είδος του).
Τέλος, πραγματοποιήθηκε εύκολη, δίωρη πορεία σε πολύ όμορφη ρεματιά , παράλληλα σε ποτάμι και κάτω από τον ίσκιο πλατανιών, με κατεύθυνση τον πύργο της Οινόης του Μαραθώνα.
Και όπως είναι γνωστό στους πεζοπορικούς/ορειβατικούς κύκλους, μια πεζοπορία για να είναι επιτυχημένη, πρέπει να τελειώνει με ταβερνοκατάνυξη. Επειδή όμως η εστίαση έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον covid, πραγματοποιήθηκε υπαίθριο συμμετοχικό τσιμπούσι με θέα λίμνη και ουρανό, που για να λέμε την αλήθεια ήταν ανώτερο από ταβέρνα.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους φίλους που μας τίμησαν στην παρθενική μας εξόρμηση, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το ταξιδιωτικό μας σχήμα και οι οποίοι με τη θερμή τους υποστήριξη, μας έδειξαν οτι υπάρχει δίψα στον κόσμο για άσκηση, εξερεύνηση στη φύση και πολιτισμό, στοιχεία που μας υποχρεώνουν να γινόμαστε κάθε φορά και καλύτεροι. Και θα γινόμαστε, γιατί εμείς είμαστε εσείς.
Μια πρώτη ματιά στο μεγαλόπρεπο φράγμα, καταδεικνύει οτι τα μάρμαρα δεν έχουν καθαριστεί ποτέ |
Η στάθμη του νερού ελέγχεται καθημερινά Ιστορία μετά καλωσορίσματος και αγγλιστί παρακαλώ Οι συκιές αρχίζουν να ξυπνάνε από τον χειμωνιάτικο λήθαργό τους Ανηφορίζοντας, γινόμαστε μάρτυρες του μεγαλείου του φράγματος Ο δημιουργός του φράγματος Ερρίκος Γιούλεν Όμορφοι αν και ελαφρώς απεριποίητοι οι χώροι αναψυχής Τα 90ετή κτίρια έχουν ανακαινισθεί Σημείο αναφοράς η τεράστια μπλε διπλή βάνα Πιάσαμε κορυφή και η θέα κάτω είναι μαγευτική Το παλιό πολυβολείο στέκει ακόμα στην κορυφή του λόφου άγρυπνος φρουρός Ε, ρε κορίτσια πάνω στο βουνό!!!! Το παλιό φυλάκιο προς τη βάση του φράγματος χάσκει χωρίς σκοπό Σε πιάνει δέος πλησιάζοντας το φράγμα στη βάση του. Το πανέμορφο αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων Μαρμάρινη πλάκα στον Θησαυρό, εξηγεί σε άκρα καθαρεύουσα την ιστορία του φράγματος Ο Προφήτης Ηλίας προστατεύει κι αυτός όσο μπορεί το φράγμα Ο χώρος αναψυχής του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλεντζίου ενδείκνυται για χαλάρωση και παιχνίδι Η θέα της λίμνης από την καφετέρια Η καρακάξα στο γυμνό κλαδί αποδίδει άψογα την εγκατάλειψη του καφέ fragma To κουτί του ΕΛΤΑ στο πάρκινγκ της καφετέριας έχει καταντήσει εστία διαφημιστικής μόλυνσης Όμορφοι παρόχθιοι καλαμιώνες Εδώ έχουμε ξεκινήσει την όμορφη παραποτάμια πορεία Αριστερά το ποτάμι και δεξιά ο αγωγός της ΕΥΔΑΠ. Ο δρόμος φαρδύς, οδηγεί στον πύργο της Οινόης του Μαραθώνα Αράχνη μεταβολίζει την βιταμίνη D Πινακίδες στα μισά του δρόμου Άνοιξη, αναγέννηση της φύσης Γάργαρα νερά και πλατάνια, το δικό μας σκηνικό Ερειπωμένο κτίσμα, πιθανώς νεροτριβή Διαυγή νερά γεμάτα γυρίνους Εδώ είπαμε να καθίσουμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες θερμίδες από το περπάτημα Κοπάδια γλάρων ομορφαίνουν την λίμνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου